nörojenik mesane

Ürodinami nedir?

 

Ürodinami

Ürodinami testleri idrar kaçırma veya diğer idrar şikayetlerinin değerlendirilmesinde kullanılan testlerdir. Mesanenin idrarı biriktirme ve boşaltma kabiliyeti ölçülmektedir.  Ürodinomi testleri ile ;

1-Mesanenin sinir ve kas fonksiyonları ;

2- Mesane içi ve dışı basınç ölçümleri ;

3- İdrarın akış hızı ve bu esnada ki mesane içi basınç ;

NÖROJENİK MESANE

Nörojenik Mesane: 

MESANE HASTALIKLARI

 Ürolojik hastalıkların sıklıkla tuttuğu organ olan mesanenin görevi idrar depolamaktır. Bu işlevi nedeni ile çok sayıda hastalığın tuttuğu bir organdır. Mesaneyi tutan hastalıklarda görülen belirtiler idrar yakınmalarıdır. Sık idrar yapma, yetişememe, gece idrara kalkma, kesik kesik idrar yapma, geride idrar kalması hissi, idrarda kan yada bulanıklık şeklinde görülmektedir.

Üroflowmetri

idrar yaparken zorlanma ve akım düşüklüğü yakınması olan hastalarda, hastaların idrar akım hızlarının ölçülmesidir. İdrar yapma yada mesaneyi ilgilendiren çoğu hastalıkta kullanılarak tanı ve tedavi için çok değerli bilgiler elde edilir. Ayaktan yapılan, çok kısa, ağrısız bir işlemdir.

Turkish

Ürodinami

İdrarı tutma, bekletme ve yapma eylemine katılan tüm organ fonksiyonlarının değerlendirildiği testlere ürodinamik çalışma denir. Test esnasında mesane ve rektuma konulan basınç algılayıcılarla mesanenin dolum esnasında tepkileri ile beraber idrarı tutan kasların koordineli çalışıp çalışılmadığı, mesane kaslarının kasılma ve gevşeme tepkileri kaydedilerek nörojenik mesane, idrar yapamama, idrar kaçırma, diyabetik sistopati, multipl skleroz, omurilik travmaları gibi hastalıklarda ortaya çıkan işeme problemlerinin nasıl tedavi edilebileceği konusunda çok faydalı bilgiler elde edilir.

Turkish