Çocuklarda Sünnet Zamanı !

Bu sitede yer alan bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlı olup tüm kişilere uygunluğu hekim kontrolü gerektirir. Sitemizde yer alan doktor uygulamaları sadece poliklinik ve tıp merkezlerimizde yapılmaktadır.

T: +90 505 540 76 42

Sünnetin erkek çocuklarda özellikle bebeklik döneminde idrar yolu enfeksiyonlarından korunma konusunda büyük katkısı olduğu ve penis kanseri benzeri birçok hastalığa yakalanmamak adına da fayda sağladığı bilinmektedir.
Dünyada çocuklarda en sık yapılan operasyonlardan biri sünnettir. Penisin üzerini örten derinin cerrahi olarak alınması şeklinde tanımlanan sünnet dini sebepler, geleneksel-kültürel sebepler, enfeksiyon gibi birtakım tıbbi sebeplere bağlı olarak gerçekleştiriliyor.
Sünnet operasyonu hafife alınmamalı
Sünnet halk tarafından basit bir operasyon olarak algılanabiliyor. Fakat sünnetin cerrahi bir işlem olduğunu unutmamak gerekiyor. Sünnetten önce çocuğun muayenesi çok önemlidir. Bu esnada tespit edilebilen durumlar nedeniyle sünnet ertelenebilir ya da beraberinde varsa diğer problemler aynı seansta düzeltilerek 2 kez cerrahi girişimden kaçınılmış olur. Tüm bu sebeplerden dolayı sünnet uzman kişiler tarafından uygulanmalıdır. Tüm yaşlarda uygulanabilmesine rağmen iyileşmenin hızlılığı, normal yaşama dönmenin en kısa olduğu dönem olan 0-3 ay arasında ki sünnet tarafımdan özellikle önerilmektedir. özellikle yenidoğanda sünnet Avrupa Üroloji Klavuzunda profesyonel ellerde önerilmektedir. yenidoğanda yapılan sünnet işleminde bebek doğduktan birkaç saat sonra yada ertesi gün çok az miktarda lokal anestezi ile bebek uyurken sünnet gerçekleştirilmekte. yenidoğan dokuları nedeni ile kanama kontrolü basitçe yapılmakta , işlem kısa sürmekte ve bebek hareket etmediği için kozmetik olarak daha yüz güldürücü olmaktadır. bebeğin göbek kordonu düşmeden yara iyileşmesi yenidoğanda ki hızlı yara iyileşmesi özelliğinden dolayı kısa sürmektedir. Ailelerin çoğu kez tercih ettiği lokal anestezi 4,5 aya kadar olan bebeklerde rahatlıkla uygulanabilmektedir. Ancak 4,5 aydan sonra ki bebeklerde çevresel farkındalık gelişmekte ve bebek göz teması kurmaya başlamış durumdadır. Bu nedenle lokal anestezi esnasında ağrı duymamasına rağmen bebekte panik durumu gelişmekte , buna bağlı ağlama ve hareket etme olmakta ve buna bağlı kanam kontrolü uzamakta yada yetersiz yapılmakta ve kozmetik olarak kötü sonuçlar alınabilmektedir. 6. aya doğru bebeklerde ki diş çıakrma durumu buna bağlı huzursuz bebekler , penis etrafında yağ dokusu gelişimine bağlı penisin gömülme durumu görülebilmekte ve operasyonun başarısını kısıtlıyabilmektedir. Emeklemeye başlayan bebeğin hareketleri bir kaç günlüğüne kısıtlanmakta ve bebeğin iyileşme dönemi diş çıkaran ve hareketli bir bebek için eziyetli olabilmektedir. Bu sebeplerden dolayı 0-3 ay sünnetleri bence kozmetik olarak en yeterli yara iyileşmesi olarak en hızlı iyileşme , ve bebeğe olan etkisi açısından da en kısa ve en düşük kötü etkiye sahip olduğundan tercih edilmelidir.